Всичко за Нова Загора

Какво направи кмета за Нова Загора - равносметка на мандат 2

Общината изтегли нови 9 млн. лв заеми

  • Заеми и финанси

През вторият мандат на Николай Грозев Община Нова Загора е изтеглила заеми на стойност 8.3 млн лв от които 2.7 млн. лв за спортна зала „Младост, 4.26 млн. лв. от фонд „ФЛАГ“ ЕАД за закриване и рекултивация е на общинското сметище, което е част от „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион „Ямбол – първа част“.

През февруари т.г. Община Нова Загора декларира 4 млн. лв. „преходен остатък“, като в същото време за 2015 г. общината е инкасирала 2.7 млн. лв заеми от банки в страната.

През първият си мандат (2007-2011) г-н кмета изтегли заем от 3 млн. EUR с 10 годишно погасяване.

  • Прозрачност на финансите (за 2015 г.) 

В капиталовият списък на общината за 2015 г. фигурират 56 позиции на обща стойност 5 млн.лв. По значимите са: 450 хил.лв за реставрация и консервация на „СОУ Христо Ботев“; 2 млн. лв за улици, 1 млн. лв. за общинският пазар и прилежащите улица и парк.

Обектите от капиталовата програма за 2015 г, които са преминали по Закон за Обществените поръчки (ЗОП) са 4 на обща стойност 1.5 млн.лв.

  • Градска среда

За втори пореден мандат градоначалникът силно залага на уличните ремонти като израз на повишаването на стандарта на живот в града.В града основно бяха ремонтирани десетки улици със съпътстващата инфраструктура; някои от кабелите се вкараха под земята; изгради се първата  вело алея в града; дърветата бяха премахнати за да се засадят нови; 

Критиките на места остават същите: липса на удобства за детски колички и хора с увреждания; по-тясни шосета; проблеми с отводняването и ВиК мрежата;

За периода 2012-2015 г. в града улици бяха направени за 5 млн. лв.

Градоначалникът не измени на стилът си и в краят на вторият си мандат отново желае да създаде нов център на града..  "ще променя Нова Загора на 100%" каза той.

  • Общинският пазар

През този месец беше открита друга голяма придобивка – „вторият център на града“ -  (районът на) кооперативният пазар. Той (460 хил.лв), новият паваж (230 хил.лв) и паркът с паркинг (325 хил.лв) струват над 1 млн. лв.

В крайна сметка пазарът не успя да бъде затворен и утопляем (както се случи в Ст. Загора с европейски финансиране), улицата беше затворена, тоалетни няма, местните РЕП-ове изчезнаха, нивото на градинката беше свалено, засадиха се едни дръвчета и започваме да пазаруваме.

  • Спортна зала „Младост“

Със своите 2.7 млн. лв. /без лихвите/ превръщането на бившето кино „Младост“ в центъра на града безспорно е гвоздеят на вторият мандат на г-н Грозев. След реконструкцията, сградата се сдоби с нов покрив и допълнителен етаж, а спортният салон с акредитация от българската бадмингтон асоциация. Залата е с капацитет 170 седящи зрители и се използва основно за училищни състезания. Проведоха се турнири по муай-тай, борба и бадмингтон.

  • Проекти с европейско финансиране

При вторият си мандат Николай Грозев и неговият екип не са реализирали нито един реален проект на територията на общината които да е (съ)финансиран от европейските програми за солидарност и развитие.

В момента тече подготовка за реализацията на регионално депо за отпадъци в Ямбол, които общината ни реализира съвместно с 5 общини и е финансиран от ОП „Регионално развитие“ на ЕС.

ще коментирате ли?
  • aTOVA NEE OPRAVDANIE PROSTO LIZAT HORATA KAKTO LIDERITE NA GEERP
    1 февруари 2016
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още