Всичко за Нова Загора

Новият заем на общината

Общината изразходи 7 цифрен заем пренебрегвайки европейските програми

През месец май тази година Община Нова Загора изтегли нов заем в размер на 4 млн лв, предоставен от УниКредит Булбанк, с лихвен процент 4.1%. Кредитът ще се погасява от бъдещи приходи на общината, на равни месечни вноски заедно с дължимата към момента на погасяване на главницата лихва. Максималният размер на предвидената лихва е 1.04 млн лв.

Припомняме Ви, че това е вторият заем които общината ни тегли през последните години. Първият бе на стойност 3 млн EUR с лихва 4.5% който ще изплащаме до 2019 г.

Новият заем ще се използва основно за преубразуване на старото кино, в центъра на града, в многофункнционална спортна зала. Стойноста на този проект е 2.7 млн лв и реализирането му бе спечелено от "Рудин" ООД гр. Стара Загора чрез обявление за обществена поръчка. Остатъкат от сумата се вложи в улична инфраструктура както и в зелени площи.

Сама по себе си “Многофункционалната спортна зала” е противоречив проект, понеже там ще могаг да се провеждат официални мачове единствено по волейбол и... бадмингтон! А цената за едно седящо място, какъвто е критерият за стойност на спортните съоръжения, е над 15 000 лв. За сравнение: Арена Армеец - 6000 лв за 1 седалка; Уембли - 18 000 лв/седалка; Алианц Арена Мюнхен – 9600 лв/седалка.

До 2019 г. Община Нова Загора ще плаща над 1 млн лв годишно за погасяване на дълговете си, като в крайна сметка ще изплати около 2.5 млн лв лихви по двата кредита.

От влизането на България в ЕС общината ни е реализирала два европроекта на обща стойност малко над 10 млн лв които бяха на 80% финансирани от ЕС.

ще коментирате ли?
  • Ивайло
    Стояне, не знам как си се сдобил с тези лихвени проценти, но не си отчел SOFIBOR за УниКредит Булбанк и EURIBOR за Алианц Банк. Така че лихвите със сигурност са повече от 2.5 милиона лева.
    18 октомври 2015
  • NEDOVOLENabe 6e mu eba i tapite proekti kato ne e sponsoriran ot ЕС. ko mi gi stroi tez salmi i sq nie trqbva da gi pla6tame 6e go eba v obitaka danacite ska4at 20% i poi4e a da po4ne6 rabota v TECA 5000ro6vet
    12 февруари 2014
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още