Именити личности

видни личности свързани с новозагорският край

общественици и революционериДиньо П. Сивков, Петко Енев, Стоил Войвода, Апостол Дограмаджиев
учениМинко Балкански, Георги Петров
спортистиДрагия Колев, Никола Данев, Живко Вангелов, Петко Йорданов
художнициРуси Карабиберов, Каля Зографова, Иван Кънев, Христо Минчев - Стонса
политициСтоян Омарчевски, Ренета Инджова, Неделчо Беронов, Севда Севан
другиУста Гено Арабаджията, Илия Аврамов, арх. Никола Николов
Драгия Колев (1927 - 2006)

Драгия Колев (1927 - 2006)

Борец, един от малкото българи дали име на упражнение в световният спорт
Новозагорската легенда Драгия Колев е роден на 13 декември 1927 г. В Нова Загора. Тои е от малцината българи които са дали име на упражнение в световният спорт. Автор на вече използваната от всички борци хватка – Драгиева хватка. За първи път в официално състезание използва хватката си на републиканското първенство през 1952 г. където става шампион в категория до 73 кг. През 1969 г. му е присъдено званието “Майстор на спорта” по свободна борба. Големият борец споделя, че от хватката му

“умиране има, но спасяване от туш няма”.

Драгия Колев е завършил треньорска школа по борба в Пловдив. Бил треньор в Нова Загора и ВИФ – София. Прекратява активната си съзтезателна дейност през 1977 г. Награждаван е многократно. Дъщеря му го описва като “голяма спортна звезда, която грее над малка Нова Загора”. Бил е в немилост с комунистическата власт, не му давали да напуска България, за да не избяга, но тои и нямал такива намерения. Най-обичал да се занимава и грижи за овцете и агнетата си, които властта му конфискувала 3 пъти. Сред любимите му фрази са:

"Храната прави борбата"
"Всяка майка борец не ражда"
"Направи добро и го хвърли в морето"

Драгия Колев е описван като скромен човек които се е радвал на малките неща в живота, обичал е да кара мотор и да играе на билярд. Милеел е за всички видове спорт. До смъртта си е посещавал местният борбаджииски салон за да наблюдава и насърчава младите спортисти. В съзнанието на мнозина, Драгия Колев остава като мъжът със завидна фигура които през топлите дни разхожда стадото си от овце и агнета в градският парк и стадиона.
ще коментирате ли?
    Все още няма коментари