Всичко за Нова Загора
Туристически забележителности

Потопената църква "Св. Иван Рилски"

Потопената църква

Построената през 1895 г. църква "Св. Иван Рилски" в село "Запалня" днес е една от притегателните точки на язовир "Жребчево", а също и една от малкото сгради останали от селото. Село Запалня е потопено при строежа на язовира през 1965 г. заедно със селата Алтари и Долно Паничерево.

Зданието на църквата представлява еднокорабна постройка от каменен зид с дебелина на стените близо метър. Днес основите на храмът се намират в чашката на язовира и при пълноводие водите му достигат до най-горната част на сградата. От там идва и прякорът и - потопената църква. Въпреки това, тя не е далеко от брега и често до храмът може да се иде пеша, когато язовирът не е пълен.

Църквата, разбира се, отдавна не се ползва по предназначение. Днес тя е повече туристическа дестинация отколкото духовен център. Въпреки това редица хора палят свещички там, оставят се икони и армаган. Мястото е подходящо и за къмпингуване, а полегатият и чакълест бряг е отлично място за спускане на лодки.

До храмът се стигна от разклонение на под-балканският път, зад двете бензиностанции. Намира се в община Твърдица, където и се пази камбаната на църквата.


ще коментирате ли?
  • Все още няма коментари
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още