Увеличението на такса смет влиза в Сливенският административен съд

На 22-ри май в Сливенският административен съд ще се проведе второто заседание по делото, заведено от общинският съветник Сашо Боев, срещу решение на Общински Съвет Нова Загора, по предложение на кмета Николай Грозев, за 30% увеличение на такса смет за населението през 2014 година.

Според общинският съветник освен, че таксата е увеличена нерезонно, но и самата методология за изчисление на ставката е грешна и тя трябва да бъде на база свършена работа, а не на данъчна оценка на имота.

Това не е първият случай на негодувание срещу такса смет в общината. В началото на годината десетки фирми внесоха декларация в общината, срещу решение на общинският съвет, за определяне на такса смет върху по-високата измежду отчетната стойност и данъчната оценка на нежилищните имоти. Безрезултатно.

В момента със своите 7.5‰ бизнеса в общината плаща една от най-високите такси смет в България. Ставката за населението е 2‰.

ще коментирате ли?
  • новозагорецКак няма да вдигнат такса смет, след като постъпленията в общинският бюджет намаляват. Данък печалба от обществените поръчки, повечето плащани със заеми, които са на наш гръб, отиват в Стара Загора, Сливен, Казанлък и другаде. Не са необясними филантропските изблици на кмета и послушният общински съвет да подпомагат жителите на тези градове, където такса смет е на половина.
    16 май 2014