Училищата са готови за учебната година

Училищата в община Нова Загора са готови за старта на учебната година. Все още се уточняват списъците на учениците, но до 15-ти септември ще бъде ясно тяхното разпределение. Ремонтите в училищата вече са приключили. Получени са учебниците и необходимата за започването на учебната година документация. Предстои до края на тази седмица да бъде уточнена схемата за превоз на ученици и да бъде изготвена мрежата на училищата, която ще бъде подложена на гласуване на заседанието на Общински съвет Нова Загора, в края на месеца. Радващо тази година е, че въпреки намаляващия брой на учениците закрити училища в общината няма да има. Около 460 са учениците в община Нова Загора, които за първи път ще прекрачат училищния праг.
ще коментирате ли?
  • Щилиян Русев
    В официалния сайт на Община Нова Загора е обявена програмата за празника на града- 14 октомври. В нея, наред с другите прояви и инициативи, е записано, че на 13 октомври от 17 часа в бившата къща-музей "Петко Енев" ще бъде открита етнографска изложба "Багри от миналото" на Исторически музей гр. Котел. Дотук добре, както се казва в един популярен български филм. Само, че горният текст поражда и редица нелицеприятни въпроси, които няма как да не бъдат зададени на г-н кмета, явяващ се по силата на пълномощията си главен стопанин на града и общината. Та, поради что, бихме запитали ние, ще гостува етнографска изложба от гр. Котел, след като нашият Исторически музей също си има отдел "Етнография" и експонати, с които може да бъде уредена такава изложба? И тъй като отговор твърде възможно е да не получим, бързаме да допълним: ами няма как да бъде уредена такава изложба от нашия музей, тъй като човекът, разбиращ от този вид дейност-уредничката в отдел"Етнография" Ирина Аврамова, бе уволнена съвсем незаконно и поради щуротията на директора Иван Желев-автор на уволнението, един ден музеят ще плаща грешни народни пари като нейно обезщетение. Но по-главното, което искаме да внушим на г-н кмета, е друго. Споменатата изложба на 13- того от котелските музейници няма как да стане в посочената бивша къща-музей " Петко Енев", тъй като това ще бъде ново грубо нарушение на закона, пък ние искрено се надяваме, че на родния ни държавен мъж никак няма да му е приятна ролята на закононарушител, в която волно, или неволно ще го вкара пишман директора Желев. Става дума за това, че в бившия музеен кът "Петко Енев" се помещава фондохранилището на отдел "Етнография", а ключът от него се съхранява у уволнената уредничка Ирина Аврамова. Ако Иван Желев разбираше от управленска и административна дейност, той трябваше преди нейното уволнение да издаде заповед, с която да назначи комисия по предаването на етнографския фонд от Ирина Аврамова на друго материално-отговорно лице. Сега поради незнанието / за кой ли път / Желево, понеже горното не е сторено, проникването в сградата на споменатата къща е възможно само с комисия, назначена от него, съгласно Наредбата за опазване и отчитане на движимите паметници на културата в присъствието на Ирина Аврамова. Всеки друг начин за достъп до вътрешността на сградата е противозаконен и е в грубо нарушение на цитираната наредба. Ако пък самият Желев вече е проникнал в сградата, а за да стори това трябва да подмени ключалката на вратата, то той си е направо за прокурора. Та ,за да не се провали мероприятието, най-добре е овреме да му се потърси друго място и промяната своевременно да се отрази в сайта на общината. А пък на злополучния директор Иван Желев, подвел с тъпоумието си общинското ръководство, мислим, че е крайно време да му се покаже пътя...
    24 септември 2009
  • Щилиян Русев
    Стотици лозари от Община Нова Загора "излязоха на червено", тази есен, след като трудът им бе ограбен от недобросъвестни прекупвачи под благосклонното бездействие на общинските власти. Официално обявените от винарските изби изкупни цени се движеха от 0, 60 до 0,80 лева. Наемателите на шарпаните обаче изкупуваха гроздето по 0, 25 и 0, 20 лева на килограм. Логично възникват няколко въпроса, които следва да бъдат зададени към съответните органи и институции: 1. Кой проверява тези изкупвачи какви са? Те представители на съответните винарски фирми ли са, или не? Ако са представители, това означава, че са в някакви трудово-правни отношения с последните, или са техни пълномощници? Ако не са, тогава на какво основание определят два, че и три пъти по-ниски изкупни цени от официално обявените? Кой е този държавен орган, или институция, който да прояви интерес, къде отива разликата от 0,35 лева, примерно, между изкупни цени 0,60 лева и такива от 0,25 лева? Не е ли това пладнешки грабеж? 2. Кой държавен орган, или институция, проявява интерес, тези прекупвачи плащат ли някакви данъци? Де факто те извършват търговска дейност. Имат ли право на такава? 3. По чие идиотско усмотрение бяха издадени заповеди в някои селища на общината да се берат сортове грозде, далеч от тяхната зрялост / визирам конкретно сорта " димят"/? След като винарските изби претендират за качествено грозде, защо позволяват, част от него да се бере още зелено? 4. Макар, че политиката на Евросъюза е за затриване на родното лозарство, все пак някой мисли ли, че трудът на стотици семейства от новозагорска община се ограбва по един бандитски начин? Какво ще стане, ако гаврата с този труд продължи още няколко години? Няма ли хората да махнат с ръка и да изоставят всичко? Това няма ли да доведе до нови стотици, може би и хиляди декари пустеещи земи? А може би такава е целта?
    24 септември 2009