Всичко за Нова Загора

Тревожни резултати на тазгодишните матури

едва 3,16 е средният успех на матурата по БЕЛ в града

Тревожна картина разкриват тазгодишните резултати от задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в Нова Загора.

На изпитната сесия през май-юни на учебната 2023/2024 г. в четирите действащи училища в Община Нова Загора са се явили общо 138 ученика, като средният успех от всички училища е едва Среден 3,16. Матурата по БЕЛ е задължителна за всички завършващи средното си образование в профилирана или общо образователна паралелка.

В най-голямото училище в града, СУ "Христо Ботев", тази година на матура са се явили 74 зрелостника, постигайки среден успех от Много добър 4,56. Най-елитното училище в града заема 210-то място от 962 училища в страната по среден успех на матурата по БЕЛ през тази сесия. 

Професионалната гимназия по техника и технологии ПГТТ "Атанас Димитров" е второто училище по брой на завършващи образованието си през тази година ученици - 44, но със незавидно по-малка средна оценка на матурата от Добър 3,50.

В професионална гимназия по селско стопанство на матура са се явили едва 15 човека със среден успех от Слаб 2,32.

На незавидната последна позиция, с най-малко зрелостници и най-нисък резултат е СУ "Иван Вазов". Там  само пет човека са се явили на матурата по БЕЛ, като са постигнали среден резултат от Слаб 2,26.

И докато учениците от СУ "Христо Ботев" получават своите дипломи с Много добър резултат, в останалите училища резултатите са слаби, като няколко поредни години зрелостниците не могат да достигнат Среден успех от 3.00 и учениците не получават дипломи за средно образование. През тази година на национално ниво резултатите са по-високи, в сравнение с миналата, когато над 20% от зрелостниците не успяха да покрият нужния праг от 30 точки.

ще коментирате ли?
  • Все още няма коментари
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още