Tракийска гробница


При проучаване на тракийска могила в землището на село Караново археолози от Историческия музей в Нова Загора са попаднали на богато погребение от средата на първи век след Христа, съобщи пред БТА археологът Веселин Игнатов.
Според него става дума за сводеста гробница, в която са открити златни пръстени, сребърни чаши с позлата и глинени стомни, както и други предмети. По думите на археолога находките "могат да направят една изложбена зала за провинциалното римско изкуство".
На мястото е бил погребан член на изключително богата фамилия от одриската аристокрация от времето след включването на провинция Тракия в Римската империя.
Проучването на терен тази година е започнало отпреди месец и ще продължи още известно време. Археолозите са се насочили към обекта - некропол от 16 надгробни могили, северно от Караново, миналата година, когато при спасителни проучвания след иманярски набези са попаднали на тракийска колесница и ездитни коне. Според археолозите това е най-ранният открит обичай с подобно полагане на колесница.
Веселин Игнатов припомни, че специалисти от Новозагорския музей вече са открили немалко антични колесници и части от тях - три четириколки и три двуколки, и имат идеята тук да бъде създаден център за проучване и популяризиране на античната кола от първи - трети век по тези земи.
ще коментирате ли?
 • Щилиян Русев
  Вчера, 1 декември, Силвия откри още една монета в гроба. Монетата е римска, от чисто злато и е от времето на император Тиберий-14 г. - 37 г. от Хр. Запазена е много добре и е в отлично състояние.
  2 декември 2009
 • Щилиян Русев
  Пропуснал съм още 4 сребърни монети от времето на Октавиан Август / 28г. пр. Хр- 14 г. сл. Хр. / и 1 също сребърна от Тиберий /14г.- 37 г. сл. Хр. /
  20 ноември 2009
 • azuro
  Добра информация си събрал като се върна в Нова Загора обезателно отивам в Музея да ги видя!!!Призовавам всички поне 2-3 пъти годишно да ходят там!
  17 ноември 2009
 • Щилиян Русев
  Сред откритите от археолога Игнатов и неговата сътрудничка -реставраторът Силвия Борисова предмети са и пълен комплект въоръжение включващо: мечове, кама, копия, плетена желязна ризница, щитове, войнишко котле с чучур, представляващ глава на глиган с рог в устата, както и предмети, свързани с тоалетните потребности на мъртвия: бронзова кана ойнохое, бронзов леген, патера и кацероле /черпак/, също направени от бронз, както и глинени балсамарии. Интерес представляват бронзовите стригили, служещи за изстъргване на излишните благовонни мазила от тялото по време на баня. Друга група от находки оформят кръга от предмети, свързани с пиршествата. Сред тях спадат: бронзов черпак /кацероле/, малки и големи глинени стомни, които са били пълни с вино, стъклени чаши, купа-ваза, стъклен ритон / втори открит у нас с украса/ и две уникални сребърни чаши с позлата и изумителна релефна украса с преплетени антропоморфни и растителни елементи. От предметите, свързани с ювелирното изкуство интерес представляват трите златни пръстена, най-големият от които с тегло 13, 4 грама с гема-камък от аметист с орнаменти. Канделабърът с лампичка на върха пък е бил поставен за да осветява пътя на мъртвеца към отвъдното.
  17 ноември 2009
 • azuro
  БРАВО!!!
  17 ноември 2009