Простихме си, хвърлихме бутурниците, напихме се и все още обичаме!

бутурнициТазгодишният 14-ти февруари се превърна в една истинска плеяда от празници. На този ден, 7 недели преди Великден, православната църква отбелязва празника Сирни Заговезни, на които младите искат прошка от по старите. По традиция в новозагорско на този празник палим огньове и хрърляме бутурници. За любопитните извън Нова Загора, бутурниците са вид издялани от дърво стрели (около 15-20 см), с прикачени крила отзад, наречени "уши". След като "ушите" се запалят от огъня, стрелите се изстрелват с помоща на две пръчки. Има поверие, че в каквато посока излети първата бутурница, оттам ще бъде бъдещата изгора на човека, който я хвърля.
Римокатолическата църква, по традиция на 14-ти февруари, отбелязва денят на Свети Валентин, покровител на влюбените и любовта, които с течение на времето и глобализацията започна да се празнува не само от католици, но и от всички влюбени по цял свят. Да им е честито на всички, няма нищо по свято от истинската и споделена любов.

Ако тези празници, не са достатъчен повод да си налеете чаша червено вино, то българският празник Трифон Зарезан е денят в които отдаваме почит на виното и подрязваме лозите, което пък е немислимо без чаша вино. Също е и професионален празник на кръчмарите, лозарите и градинарите.

ще коментирате ли?
    Все още няма коментари