Проф. Балкански откри пленер и изложба

Изложба живопис, малка пластика и концерт на майсторския клас по цигулка на френския професор от руски произход Антон Мартинов представи пред новозагорската общественост известният професор Минко Балкански. Залата в Културен център „Минко Балкански" се оказа малка, за да побере желаещите да се насладят на класически творби на Виталий, Бах, Чайковски, Крайслер, Блох, Виенявски, изпълнени от учениците на Антон Мартинов и творбите на Брамс и Моцарт, изпълнени от самия него.

В продължение на една седмица, от 23-ти до 30-ти август, четири момичета и две момчета, студенти по цигулка и ученици в музикални училища от цяла България, усвояваха уроците, преподавани от проф. Мартинов по време на организирания в село Оряховица от Фондация „Миню Балкански", община Стара Загора, културната служба на посолството на Франция в България и Съюза на българските музикални и танцови дейци майсторски клас „Цигулка". Изпълненията бяха съпроводени с акомпанимент на пиано от известната пианистка Марина Капитанова.

„Благодаря на професор Минко Балкански, че имах възможността да се срещна с нова и непозната за мен публика - новозагорската. Благодаря за възможността да се срещна с талантливи деца от България и тяхната любов към цигулката. Благодаря и на всички вас, които сте тук", бяха думите, които сподели след концерта проф. Антон Мартинов.

Концертът на младите таланти на цигулката бе предшестван с откриване и представяне на изложбата на творби на авторите от Осми пленер по живопис и малка пластика, организиран ежегодно в Оряховица от проф. Минко Балкански. „Досега винаги организирахме този пленер през септември и откриването на изложбата съвпадаше с тържествата, посветени на празника на Нова Загора - 14-ти октомври. Тази година го направихме в края на юни и съм радостна, че днес почитателите на изобразителното изкуство могат да видят неговите творби. Участие в осмото издание на пленера взеха 8 автора, седем живописци и един скулптор. Изложбата представя по три творби на авторите, само малките пластики са повече, за да се създаде уют", запозна присъстващите в залата с изложбата организаторът на пленера галеристката Петя Спасова.
ще коментирате ли?
  • dumpty111Значи открил пленер и изложба?! И какво от това - какво общо има местното население с това. Или независимо от туземците тук си откриваме пленери и изложби, които никому не са нужни. Освен на нечие дъртешко тщеславие - т.е. да се хвали той какви грандиозни културни събития организира в глухата провинция. На Минко Балкански приживе бе наименувана улица. До момента той се държи с една изключителна НЕБЛАГОДАРНОСТ и незачитане - едва ли не си мисли, че това му се полага. А то не му се полага. Просто към него беше проявена благосклонност. Време е да се осъзнае и да облагороди поне малко тази най-голяма в гради ни улица. А не да занимава обществеността с някакви никому ненужни мероприятия, посетителите на които могат да се преброят на пръстите на ръцете. И на които се изказват нищо не значещи протоколни фрази на благодарност (към Минко Балкански - разбира се) и на голямо уважение и възхищение от моженето на гастролиращите цигулари. Пълната откъснатост на този вид мероприятия от интересите и нуждите на местното население навежда на мисълта за някаква далавера на професора, свързана с оправдаване на изразходени по негово усмотрение (т.е. неправомерно) чужди пари.
    1 октомври 2009