Кметът: Ако ни глобят за сметището, ще съдя Сергей Станишев

Община Нова Загора е изпратила две писма до Министерството на околната среда и водите с искане за удължаване на срока на експлоатация на сметището край града, което съгласно документите може да се използва до края на 2011 година. Това каза кметът на общината Николай Грозев.

От днес община Нова Загора трябва да извозва отпадъците си до Харманли, но в бюджета на общината за тази година не са заложени средства за транспортирането на боклука до там. В края на седмицата представители на общинска администрация ще се срещнат със служители на екоминистерството, за да обсъдят проблема с извозването и съхранението на отпадъците.

"Въпреки че за неизпълнение на разпоредбите на Европейския съюз (ЕС) ще бъдат налагани санкции, ние няма как да извозваме отпадъците на 120 км до Харманли. Ако правителството, имам предвид правителството на Сергей Станишев, ни отпусне средства за решаване на проблема ще изпълним всички изисквания", заяви Николай Грозев.

Окончателното решение за извозването на отпадъците ще се вземе след срещата в Министерството на околната среда и водите. Дотогава ще се използва сметището край Нова Загора.

"Считам, че е нецелесъобразно боклукът на цяла България да тръгва в различни посоки. Това ще натоварва движението по пътищата, особено сега през лятото", каза още Грозев. Община Нова Загора не разполага с необходимите машини, които могат да транспортират отпадъците. Като допълнително затрудняване на изискванията, Николай Грозев отбеляза ремонта на пътя Нова Загора – Раднево, както и забраната за движение на тежкотоварни камиони по пътя Нова Загора – Стара Загора.

"Който е измислил това, че трябва да караме боклуците си до Харманли, не е мислил рационално, не са предвидени и тези допълнителни пречки. Ако община Нова Загора бъде глобена за неизпълнение на изискванията, ще заведа дело срещу правителството на Сергей Станишев и лично към него.

Общините нямат вина, че държавата не е изпълнила задълженията си да изгради регионални сметища. Сега с тези глоби, които ще се налагат, ще се санкционират гражданите, които си плащат данъците и вместо с тези пари да се погрижим за инфраструктурата в общината, ще плащат хората грешките на държавата", каза още Николай Грозев.

ще коментирате ли?
    Все още няма коментари