Глоба за ВиК Нова Загора за отстраняване на авария без разрешение

Кметът на Нова Загора Николай Грозев (ГЕРБ) глоби държавната фирма "ВиК"-Сливен за това, че е разкопала част от улица в града, без да е получила разрешение от общината.

Наказателното постановление падна пред Районния съд в Нова Загора. Но Административният съд в Сливен отмени решението на първата съдебна инстанция, като потвърди законността на постановлението и намали размера на наложената глоба от 10 000 лева на предвидения минимум от 500 лева, съобщава Труд.Случаят е без прецедент във взамоотношенията между местна власт и държавен монополист.

На 20 януари т.г. е подаден сигнал за ул. "Безименна" в града. Общинска проверка установила, че три дни по-рано от "ВиК" са направили изкоп с размери 2/2,50 м, за да отстранят водопроводна авария. След това засипали изкопа с пръст, без да възстановят уличната настилка.

Извършените ремонти били в нарушение на Наредбата за строителство и монтаж на елементи от общинската инфраструктура, тъй като от държавното предприятие не са уведомили и не са поискали разрешение от общината за тях. На това основание на 31 януари т.г. бил съставен актът за административно нарушение, а по-късно било издадено наказателното постановление. Решението за санкцията е окончателно и не подлежи на обжалване.

ще коментирате ли?
  • СпироОсновният въпрос тук е дали някои персонално ще плати глобата или ще се начисли върху сметката за вода. Понеже ВиК е държавно дружество, ми се струва малко пресилено да се глобява за своевременно свършена работа
    13 ноември 2014