Конят става символ на Нова Загора

Кон ще замени лъвът в герба на Община Нова Загора. Това решиха общинските съветници на провелото се 38-мо редовно заседание на Общински Съвет Нова Загора.

Решението общината ни да има нова емблема беше прието в края на миналата година. Жури от трима - уредникът на художествената галерия Иван Стоянов и общинските съветници Георги Николов и Андония Спасова избраха новият символ. Проекто-предложения за широката публика не бяха представени.

Автор на новият хералдически знак е Митьо Маринов - учител по изобразително изкуство в СОУ "Христо Ботев" и иконописец. Творбата му представлява изправен златен кон на тюркоазено зелено поле, обърнат на дясна страна, поставен върху щит. Зад коня има изобразени слънчеви лъчи, а върху щита са изрисувани тюркоазени клонки с плодове. Конят олицетворява силната и неукротима воля, храброст, сила, мощ, безстрашие и слава. Щитът в символ на геройство и защита, а слънцето на топлина, жизненост, младост и сила.

Разчети колко ще струва смяната на общинският символ по места не са представени. Не бяха представени и доводи какво налага тази смяна.

Гербът на общината с лъв служеше за символ на града от 2001-ва година, а негов автор беше именитият новозагорски художник - Христо Минчев - Стонс.

ще коментирате ли?
    Все още няма коментари