Всичко за Нова Загора

Ремонтът на ул. "проф. Минко Балкански" глътна над 1.3 млн лв

Първата вело алея стесни една от основните улици в града с 1.5 метра

На 14-ти юли кмета на града Николай Грозев откри ремонтирания участък на една от основните и най-големи улици в града - „проф. Минко Балкански“ /бивша „Преславска“/. На „празника“ присъстваха още народният представител Галя Захариева, зам. кметовете Маргарит Тодоров и Ивайло Енев

Улицата е реконструирана в участъка между ул. „Ангел Кънчев“ и ул. „Христо Ботев“, общо 850 метра от 1400 метровата улица. Ремонтът включва подмяна на тротоарната и асфалтовата настилки, засаждане на нови дръвчета, както и изграждане на първата вело алея в града.

По предварителни разчети ремонтът на улицата струва 1.1 млн лв, а изпълнението беше възложено на ДЗЗД „Пътно поддържане“ (консорциум от фирми). Обявление за обществена поръчка и търг не бяха проведени. През 2013 г. бяха дадени още 266 хил. лв. за подмяна на водопроводната мрежа в ремонтираният участък.

Реконструирането на улицата е финансирано чрез собствени средства на Община Нова Загора.

Критики към изпълнението и проекта за ремонта на улицата не липсват:

 • Липсват удобства за хора с увреждания
 • Редица шофьори останаха разочаровани от 1.5 метровото стесняване на улицата
 • Джобовете за паркиране изградени по протежение на улицата са крайно недостатъчни за повечето модели автомобили
 • Бяхме лишени от сянката на 60 годишни дървета

Вело алеята

Изграждането на първата вело алея в общината доведе до значително стесняване ширината на улицата, тя е с асфалтова настилка и е изградена на нивото на тротоара, поради това тя е достъпна само откъм пресечките на улицата. Ширината и е около 130см.

В проведеното в този уеб-сайт проучване между 9-ти април и 24 юли над 60% от гласувалите са изразили мнение, че в града няма нужда от вело алея. Участие в анкетата взеха 109 човека.

Междудругото, въпреки явното желание на общината да стимулира използването на велосипеди, карането им е забранено в градската градина и централната пешеходна зона.

ще коментирате ли?
 • no nameНедоволни винаги ще има, само че ако авторйт е на мястото на някоя майка, чието дете е блъснато от разсеян велосипедист на пешеходната зона, сигурно друга песен ще пее. Нека не мрънкат ами да спадват правилата.
  11 септември 2014
 • asdfas dfadsasdfas asfd as
  30 юли 2014
 • БЕЗ ИМЕВсичко е много хубаво, но 226 хил.лв за водопроводна мрежа,която при първите дъждове не издържа,на места високи шахти, наместа по 2 една върху друга, защото компетентните фирми неможаха да преценят,колко висока ще е улицата. Г-н Кмете моите уважения, но вие сте контролният орган,дадохте 1,1 мил. лв навятъра. Потърпевши сме ние от съседните улици, които като завали и сме навън,молейки се отново да
  29 юли 2014
 • Нова Загора си отиваСпоред мен проблемът на тази улица не е във велоалеята, а в широките тротоари. Можеше тротоарите да бъдат по-тесни и пак да си я има велоалеята, защото пък по тази улица има много дядковци и баби, които карат своите велосипеди от поликлиниката към "Марешки".
  25 юли 2014
 • sdfgd
  24 юли 2014
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още