Всичко за Нова Загора

Общината с атака срещу бежанският център в с. Баня

През изминалите седмици Община Нова Загора излезе с редица съобщения остро критикуващи построяването на 10 бунгала в бежански център в с. Баня, на 15 км северно от Нова Загора. 

Според кмета на града, Николай Грозев, в бежанският лагер, които се стопанисва от Държавна Агенция за Бежанците (ДАБ), се строи незаконно понеже не е спазен закона за опазване на културното наследство (???) и наредбата за извършване на теренни археологически проучвания. 

Областният управител на Сливен - Корнелий Желязков пък беше обявен за покровител на "незаконна далавера". 

Бунгалата са финансирани от Европейската Комисия. 

На 20-ти юни пред Общински Съвет Нова Загора бе изслушан и председателя на ДАБ Николай Чирпанлиев които не успя да убеди общинските съветници в нуждата от построяването на нови помещения за бежанците. 

Бежански център с. Баня е ориентиран за деца и подрастващи без придружители. В момента там дом са намерили 54 души при капацитет 90 легла.

През тази година беше сменен директора на лагера Димитър Захариев, които е съпруг на бившата зам. кметица на града и настояща депутатка - Галя Захариева. В момента директор на центъра е Димитър Лаптев.

В същото време - за втора поредна година доброволците на Българският Младежки Червен Кръст (БМЧК) от Сливен и Нова Загора организират различни кампании  и мероприятия за събиране на дрехи и играчки в подкрепа на своите връстници - бежанци, за запознаването им с българските обичаи и култура.

За случаят с незаконното строителство кмета на града е сезирал Окръжна прокуратура и РДНСК. 

ще коментирате ли?
  • гражданинДа говори кмета Грозев, за законност и опазване на културното наследство, все едно Бен Ладен да бе говорил за защита на небостъргачи. Да си спомним "кортенската" станция в Несебър, площада, киното, асфалтовият път при яз. Жребчево - списъкът е дълъг. В случея атаката е заради непрежалимото отстраняване на даскала-сервитьор Д. Захариев, чиито джоб и телеса се наляха чувствително по времет
    8 юли 2014
  • гражданинда говори кмета Грозев, за законност и опазване на културното наследство, все едно Бен Ладен да бе говорил за защита на небостъргачи. Да си спомним "кортенската" станция в Несебър, площада, киното, асфалтовият път при яз. Жребчево - списъкъ
    8 юли 2014
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още