Всичко за Нова Загора

Кмета Н. Грозев почти забрани концерт

Концерт на група "Епизод", който трябва да се проведе на 1 ноември по покана на инициативна група за запазване автентичния вид на централния градски площад, бе забранен от кмета на община Нова Загора Николай Грозев. Членове на инициативната група бяха привикани в местното РПУ в петък, където им показали документа, с който градоначалникът отказва да разреши културната проява.
Кметът все пак се смилява и предлага за естрада да се използва площадка пред градския стадион, където обаче липсва елзахранване, а и достъпът за хората е затруднен, коментира за ДУМА Станка Тачева. Тя е категорична, че става въпрос за културна проява, която има за цел да покаже съществуването на гражданското общество в малкото градче. Тачева изрази недоумението си от позицията на кмета, който е сред любимците на ГЕРБ, и напомни, че дори в тоталитарните години никой в Нова Загора не си е позволявал да забранява културната дейност. От инициативния комитет внесоха жалба по случая до Административния съд в Сливен.
21 камбанни звъна ще дадат началото на концерта на "Епизод", като по този начин ще бъде отбелязан и Денят на народните будители, категорични са свещенници от православните храмове в Нова Загора.
ще коментирате ли?
 • DumptyОт краткото, но заблуждаващо изложение на Христо Христов (в-к „Дума” – разбирай БСП) става ясно, че инициативна група от Н Загора е поканила уважаваната група „Епизод”, без да й обясни противоречивата символика на отделните елементи на площада, но с масирано охулване на кмета на общината, с тънкия замисъл планираното мероприятие да се превърне в провокация срещу него. Общинска администрация явно е дублирала отговора си до „инициативната група” с копие до полицията, поради което РПУ – за да предотврати самоволни действия – е извикало инициативната група за да я предупреди, че е на път да сбърка. Кметът не се „смилява”, а праща мероприятието точно там, където прати и панаира. Както за панаира, така и за този концерт, там достъпът нито е затруднен, нито липсва ел.захранване. Така проблемът е решен по соломоновски – хем концертът се състои, хем провокацията е осуетена. Съществуването на гражданско общество не може да се доказва чрез провокация, каквато е мотото на концерта „запазване на автентичния вид на площада”. „Автентичния вид” от кой исторически период – ще запитаме ние?!
  12 ноември 2010
 • DumptyИ откога върлият противник на БСП Станка Тачева взе да коментира за ДУМА?! Да не би ДУМА да е платила концерта?! Е ами нека се кандидатира Станка Тачева за член на БСП тогава. Няма да се учудя ако след 6 месеца БСП я обяви за свой кандидат за кмет на Н Загора. Но на върлата бивша седесарка Станка Тачева някак не й отива да защитава комунистическите павета на площада. Голямо падение е от безсилна злоба против ГЕРБ един бележит борец за демокрация в новозагорско като нея да се срине до ролята на комунистическа подлога. Освен това е малко дебилно да се изпада в недоумение като това на Станка Тачева. Самата тя знае много добре, че културната дейност не е забранявана, но винаги се е вмествала в правила, които организаторите, начело с нея, са имали намерение да нарушат. Второ тя самата пламенно е заклеймявала тоталитарния строй не само защото тогава беше възможна само угодна на партията-майка културна дейност, но и защото за нарушаване на това правило падаха глави… Тъй че нека Станка Тачева озапти малко носталгията си по културната дейност по Татово време, че прекален светец и Богу (и на БСП) не е драг и БСП може като нищо да реши да не я направи свой кандидат за кмет на Н Загора на местни избори 2011.
  12 ноември 2010
 • DumptyЗначи трябва да се проведе? Защо музикална група, която е уважавана, но няма общо с новозагорските реалности, ще прави внушения какво да се запази и какво – не в града? Още повече, че ако група „Епизод” разбере, че паветата на площада са поставени от червените комисари през 1951-2 г, т.е. след избиването на интелектуалния елит на Нова Загора, тя – групата „Епизод” със сигурност ще направи концерт за това да се премахнат паветата и да се облагороди площада в духа на направеното през периода 1933-1939 г. Паветата нямат нищо общо с автентичността на паметника и площада. Те идват от сатаната, какъвто за православните свещеници беше комунистическият режим. Този режим не беше сатана само за онези предатели на вярата сред тях, които бяха вербувани за агенти на ДС. Тъй че не е лошо свещеникът, който е толкова категоричен в подкрепата си за паветата днес, да се запита дали паветата не са поставени от онези, които преследваха православието цели 45 години?! И що за свещеник е той, ако не си дава сметка за това?!
  12 ноември 2010
 • странникКакво значи ,,почти забрани"? Или го е забранил или не е...Все едно ли е да се каже:Бременна и почти бременна?
  5 ноември 2010
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още