132 години от освобождението на Нова Загора

 С поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на българските освободители и падналите за свободата на Нова Загора воини новозагорци отбелязаха 132-рата годишнина от освобождението на града от османско владичество.

Цветя бяха поднесени и на мястото на къщата, в която е отседнал генерал Гурко след освобождението на Нова Загора и паметника на младши офицер Аполинарий Львович Боженко и 11 по-нисши войници от 9-ти Драгунски Казански полк убити до Нова Загора на 15-ти юли 1877г.
На 14-ти януари 1878г. частите на Първи Улански Санктпетербургски полк командвани от полковник Василий Балк влизат в опожарената от турския поробител Нова Загора и я освобождават.
ще коментирате ли?
  • Щилиян Русев
    1.В къщата на Иван Анастасов ген. Гурко отсяда не след освобождението на Нова Загора, а преди решителния щурм на неговите войски. От тази къща в 11,30 ч. на 18 / 30 юли 1877 г. той дава заповед за обща атака срещу турските позиции в района на ж. п. станцията. 2. В споменатия гроб са погребани не 12, а 10 руски бойци. Това са: портупей-юнкер Аполинарий Лвович Боженко, унтер офицер Гедерт Давов Брижински и редниците: Алексей Иванов Чернуха, Марк Илин Пономарьов, Карл Алексеев Митяж, Михаил Михайлов Рогански, Пьотр Александров Павеница, Василий Никитин Зубков, Захар Василиев Землински и Корней Майсеев Накута. Тежко ранените в сраженията редници Иван Григориев Ламзин и Иван Иполитов Грабовски са откарани с коли в Стара Загора, където умират от раните си. Няма как те да са погребани в Нова Загора. В този смисъл надписът на паметника не е точен. :dry:
    17 януари 2010