Всичко за Нова Загора
Изкуство и култура

Читалище "Диньо Петров Сивков"

Читалище

Читалище "Д. П. Сивков" е най-старият и авторитетен културен институт в община Нова Загора. Основано през 1870 г. от новозагорци, сред които е и патронът му Диньо Петров Сивков. В началото след основаването си читалището носи имената "Напредък" и "Развитие", за да стигне до далечния 14 февруари 1929 г. когато като признателност за родолюбивото дело на Диньо Сивков получава неговото име и той се превръща в патрон на читалището.
Възникнало като огнище за духовно пробуждане, днес то е стожер на културния живот в Нова Загора. От началото на създаването си читалището се помещава в една от стаите в сградата на училище "Кирил и Методий". През 1923 г. започва строеж на читалищен дом, които е построен с парите, освен с продажбата на земите които Д. П. Сивков завещава, така и с помощта на волни помощи и дарения, а мястото за строеж е подарено от общината. Читалищният дом е завършен в лятото на 1925 г. През 1939 г. индустриалецът Генчо Узунов подарява на читалището часовниковата кула. Днес там се помещава школата по изкуствата. През 1983 г. се открива нов читалищен дом, заедно с който е изграден и съвременният облик на централната част на града. Главен проектант е Цветан Коланджиев. С прекрасна театрална зала и просторна библиотека. Сега този културен дом е емблема на Нова Загора.
По повод сто годишния му юбилей през 1970 г. читалището е наградено с орден "Кирил и Методий" I степен. През месец ноември 2005 г. бе отбелязана 125 годишнината на читалището.

Диньо Петров Сивков
за контакти
Вижте още
ще коментирате ли?
    Все още няма коментари
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още