Всичко за Нова Загора

В язовир "Жребчево" има 95 млн куб. м. вода

Най-големият водоем в община Нова Загора продължава да намаля наличният обем на водата си. Към днешна дата язовир "Жребчево" е на под четвърт от капацитета си като в него се съхраняват около 95 млн. куб.м. вода. Общият обем на язовира е 400 млн. куб.м. вода.

Построен през 1965 г. язовир "Жребчево" е с основно предназначение за напояване на посевите. Черпи водите си от река Тунджа и е третият по обем на водата язовир в България. Прилежаща система за отвеждане на водите му се простира в областите Стара Загора, Сливен и Ямбол.

От създаването си към язовира оперира ВЕЦ "Жребчево", които е с производствена мощност 15 МВт. В годините 2009 и 2015 към оттокът му през Средна Гора са присъединени мини централите ВЕЦ "Караново" (0,4 МВт) и ВЕЦ "Събрано" (1,5 МВт).  За да работят нормално на мини централите са необходими 9,5 млн куб. м. вода на месец. И трите електроцентрали не работят.

Другият язовир по течението на р. Тунджа - язовир "Копринка" е с 30 от 140 млн. куб.м. вода. След този язовир по график на Министерство на Околната Среда и Водите (МОСВ) се изпускат по 0,75 куб.м. вода на секунда "за поддържане на екологичното равновесие в река Тунджа".

Причина за пресушаването на язовирите е продължаващото вече 3-ти сезон сухо, топло и без снегоразтапяния време. Сушата е повсеместен проблем по цялото течение на река Тунджа. Редица села в областите Ямбол и Сливен са на воден режим и с оглед справянето с тази ситуация водопускането по реката не се намаля. За месец август от МОСВ са утвърдили източването на 16,5 млн куб. м вода от "Жребчево", от които 10 млн извънредно по течението на реката.

В началото на годината в язовир "Жребчево" са се съхранявали 140 млн. куб.м. вода.

ще коментирате ли?
    Все още няма коментари
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още