В крайна сметка ще омаат площада

Тези дни Община Нова Загора излезе със съoбщение за спечелени европроекти за милиони левове. Единия от тях е именно за изменението на площада, като се предвижда на негово място да бъдат  изградени зелени зони за отдих, сух фонтан и градинка с формата на герба на Община Нова Загора. Все пак функцията на площада нямало да се изменя и ще можело да се събират хора там. Въпреки общественото несъгласие на новозагорци площадът, който е с почти 100 годишна история, ще бъде изменен. Ще можем да се разхождаме като нимфи насред площада докато фонтани ни пръскат капки вода в лицето. Каква мечта... Чак се чудя, фонтана в градските градинки дали не беше закопан и има ли останала здрава пейка там? Администрацията на кмета Грозев твърдо е решила, да не се вслуша в общественото мнение и да закопае площада, който между другото е построен в почит  "На падналите за родината загорци" през войните от 1912 г. до 1918 г.  Лека им пръст.

Точната дума която всеки от нас търсеше за площада е "рехабилитация", но уви. Ще трябва да се примирим с този който кара влака и да тръпнем в очакване какво ще се случи, на иначе красивият ни център.


Скоро пл. Свободa няма да изглежда така..
ще коментирате ли?
 • dumpty111За да се разбере точно какво е общественото мнение ще трябва допитване до населението - другото са празни приказки на 10-на души в този форум. Ако се абстрахираме от мисълта за стойността и съдбата на паветата, ще можем по-спокойно да обсъдим отговорите на следните няколко въпроса: 1) Харесва ли ни площада в този си вид - със сигурност НЕ. 2) Използува ли се той често за каквото и да било - със сигурност НЕ. 3) Ще се поругае ли паметта на загиналите във войните новозагорци - НЕ, защото паметникът ще остане, а пространството около него ще се оживи чрез близостта на все по-новите поколения до него. Сега около него рядко минава жив човек на разстояние по-малко от 15 метра. Така паметта на загиналите ще бъде почетена по-добре. 4) Каква би била поддръжката на паметника и пространствата около него? Със сигурност би била най-добрата възможна, тъй като властта ще се грижи добре за своето отроче 5)Относно евентуалните вандалски прояви - няма да бъдат възможни поради непосредствената близост на полицията. 6) Добре ли е 8 милиона лева да създадат няколко десетки допълнителни работни места в нашия град - ДОБРЕ Е - за разлика от все по-новите хипермаркети, които създават работни места за обслужващ персонал, който се освобождава за сметка на фалирането на по-малки магазинчета. 7) Не се ли е превърнал през последния половин век този вид на площада в символ на тоталитарните времена?! ДА, ТОЙ Е ПО-СКОРО СИМВОЛ НА ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА, ОТКОЛКОТО ПРОСТРАНСТВО, ПРИЮТИЛО В СЕБЕ СИ ПАМЕТНИК НА ГЕРОИ, НЯМАЩИ НИЩО ОБЩО С БАЙ ТОШОВА БЪЛГАРИЯ! Борбата на някои за запазването на площада в този му вид е борба за съхраняване на милия спомен за това как те и техните родове са властвали над този град 45 години, които обаче стигат! Време е за промяна на внушенията. Дали това ще стане чрез голямо изображение на герба на Нова Загора или на някакъв друг ГЕРБ - е без значение - стига да има историческа приемственост с героическите времена, за които напомня паметникът и да елиминира спомена за тоталитарната държава, която със съгласието на всички нас отиде на бунището на историята.
  6 октомври 2009
 • Щилиян Русев
  Дръж се, дрисльо!!! :evil:
  19 август 2009
 • rumenОх толкова сте тъпи и ограничени всички които сте против облагородявнето на площада че ви се чудя на акъла ами като толкова много ви харесва старото и сиво защо не си купите по една каруца вместо да карате кола селяни тъпи червени такива.Ех така ли само тъпи селяни отанаха в този фрад майната ви ще има нов площад н апук на вас малко да ви се покаже какво е европа че дано малко зприличате на хора в цял свят като се обновява нещо всички се радват само вие селянчета н ачело с оня педал минко попов и каменчо бившият шофъор на бившият кмет айде движение бе селяни.
  19 август 2009
 • Щилиян Русев
  Кво да коментирам. Тя, Нова Загора се напълни с урунгели, пампайци и пейзани. Те колят кучето сега. Дошъл от майната си някой и хоп ще се разпорежда. Това ще събаря, онова ще руши, трето ще преименува. Що? Ами щото няма памет. Какво го свързва с този град? Аман от ябанджии. Площадът, тъпи дърдорковци, е единственото местенце, съхранило духа и атмосферата на времето на този град в продължение на столетие. И проблемът не е в това, как да се преустрои, а как рационално да се използва. Това, че някой няма в главата си идеи за това, не е повод той да бъде разрушен. Ако някой иска да се прави на голям европеец, може да си го прави на бащиния имот. Площадът е обществено място, то не е нито на Николайчо, нито на руменчо, нито на пепита-мепита и все астальная сволоч. Ние не сме квартиранти в този град. Ние сме кръв от неговата кръв и плът от неговата плът. И когато някой иска да къса живо месо от тялото му , да бъде така добър да пита. Щото после ще има "тя танцува само едно лято" и запазено място на бунището на историята. Примери в това отношение мнооого!!! ;)
  18 август 2009
 • color4oУбеден съм, че площада ще стане хубаво и приветливо място за отдих. Само дето, наоколо има достатачно такива места, а 2-ри площад няма да има.
  31 юли 2009
 • real_manАма с тоя площад се оляхте, честно! То не бяха павета, то не беше паметта на народа! Изобщо нямате представа за какво говорите! Площада нямало да изглежда така, ами мнго добре! Плюйте! Той пак ще стане и тогава ще ви видя как ще си чукате главата с две от ценните павета!
  31 юли 2009
 • color4oТова, че повечето новозагорци, не одобряват преустроиството на площада може да се види от анкетата по този въпрос в сайта. Но тъи като някои, може да ги проядат съмнения, за необективност или за манипулация, то същите да съпоставят с анкетата за изборите в Общината, където резултатите са изключително близки до деиствителните.
  29 юли 2009
 • rumenОбръщам се специално към атор Стоян, който предполагам е от тези от контигента на вечно недоволните тип темелков или пък онова лапе стоил или каменчо на оня бандит бившия кмет шофъора . Само едно ще кажа ти акъл имаш ли да пишеш такива глупости абе човек звучиш като 100 годишна бабичка егати сивия и грозно безличен площад ходи се прегледай на лекар бе човек за какво обществено мнение говориш бе дай защото 5 червени бабички като теб не искали да има нещо ново и европейско в града да не го правят а добре ли звучи целият град да не се радва на нов площад 9 нови улици и супер модерна площадка от 7000 кв. м и дай да лишим целият град от всичко това заради една шепа папагали дето не са мардали от това село е момче скрий се някъде с тия си глиповати мисли точно заради ей такива като теб българия боксува.
  29 юли 2009
 • П
  Градската градинка и парка малко ли са занемарени че и още една градинка трябва?
  27 юли 2009
 • color4oПаметника и площада са едно цяло и винаги ще бъдат. Мисля, че едва ли би било толкова трудно да се пренаредят паветата така, че да се спре избуяването на плевели и междудругото да се запази сегашният вид на площада - "РЕХАБИЛИТАЦИЯ". Нали знаете приказката за кмета дето управлявал, разрушил площада и с това го запомнили всички..
  26 юли 2009
 • покажи още