Стани нине, господине..

Стани нине, господине,
че ти идем добри гости.
Добри гости коледари,
тръгнали сме чак от снощи (2)
в тези дълги, тъмни нощи.
Да ви търсим кой къде сте,
да ви носим добри вести-
колко билки по земята,
толкоз здраве в тази къща. Стани, нине, господине,
стани, посрещни ни,
че ти идат добри гости, 
добри гости, коледари.
Ний оттука, господ тука. 
Стани, нине, господине.
Тебе пеем, Бога словим,
Стани, нине господине.
Колко звезди в ясно небе
Толко здраве в тази къща.

Коледарстването е български обичай в които младите момци излизат по улиците пеят коледни песни, веселят се, пият вино (най-вече). Защо по коледа няма коледари в Нова Загора? Нима нещо Ви е срам младите да излезете и да пеете по улиците? Или може би не е модерно да си коледар? А модерно ли е да празнувате "хелуин" облечени като идиоти, чествайки... нещо!?!?!?  Не защото празника е американски или нещо е тъп, а защото българските традиции и обичаи остават на заден план. Защото предпочитам да видя пияни и пеещи коледари по коледа, отколкото пияни и странно облечени младежи в някакъв нищо не значещ за мен ден от годината. Весела коледа! 

ще коментирате ли?
 • МладенМного Добре Казано! Взимайте сигегите и бъклизите с вино и излизайте да пеете и да се веселите. Това е българска традиция и българските носии и обичай има своето място в света. Ако спрете традициите ще останеме без самоличност и държава! Весела Коледа
  24 декември 2015
 • stoqnqkoviskam da i pripomnq nqkoi koledna pesen :arrow: no nemoga :angry: :evil: kak :?:
  24 декември 2009
 • стефанТук са направели тази тема не да питате за текста на песента а за по сериозно нещо за кедуването в Нова Загора.Според мен трябва да бъде формирана група за коледари в Нова Загора и 100% че ще има поне 15 човека желаещи.Ако има тъкав списък за коледари аз ще се запиша с голямо удоволствие.Надявам се тази инициятива да бъде започната.А ако няма желаещи за коледари попитате в ДЮФА"Загорчета" мойе и от там да има йелаещи.
  19 декември 2008
 • assholepi6ete mi na skype serioussam91 do 15.12.08 g :lol:
  14 декември 2008
 • assholeabe ne moga da nameq edna pesen "Стани Нине Господине" pls help aa za imeto prosto se bazikam :lol:
  14 декември 2008