Референдум няма да има, а болницата едва ли някой ще я приватизира

Референдум относно съдбата на предприятие "Градус - 2" намиращо се в покрайнините на града няма да има. Това решиха мнозинството от общински съветници на града на провелото се днес заседание на Общински Съвет Нова Загора.

Предложението за провеждане на референдум беше внесено от 10 от старейшините на града, между които Пепа Беева, Желязко Милев и Стоян Пенев. Според закона такова предложение за произвеждане на референдум имат 1/5 от общинските съветници или 10% от гласоподавателите на даден район.

За момента инициативният комитет "Нова Загора иска да Диша" е събрал 2200 подписа (ГРАО). За да стане референдумът задължителен са необходими подписите на поне 20% от всички гласоподаватели. 

Друг разгорещен дебат предизвика, предложението на зам. кмета Ивайло Енев, МБАЛ "Св. Петка Българска" ЕООД в града да бъде приватизирана. Той аргументира предложението си със заявен инвеститорски интерес както и че лечебното заведение е в много тежко финансово състояние.  

"Бюджет 2018 на Община Нова Загора е за 30 млн лв, а целевата субсидия за болницата е 80 хил. лвприпомни общинският съветник Сашо Боев. Общо за здравеопазване през 2018 г. общината ни е заделила 780 хил. лв

По-рано този месец медици и персонал от болницата се включиха в национален протест под наслов "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване". Тогава те настояваха за промяна на действащите медицински стандарти и за увеличаване на цените на клиничните пътеки.

В крайна сметка с 22 гласа "за" общинските съветници приеха предложението за стартиране процедура по приватизация на лечебното заведение.

Дебат относно качеството на услугите предоставяни в болницата нямаше. 

ще коментирате ли?
    Все още няма коментари