Всичко за Нова Загора

Какво направи кмета за Нова Загора? Равносметка на мандата

През 2009 г. бе “откриването” на новата плаца за съботния пазар в града, нямаше рязане на лентички, нямаше фойерверки. Първоначалното впечатление у всички бе, че терена, които е непосредствено преди кв. 6-ти и гробищата, е неподходящ. В последствие търговията на новият пазар се сви значително. Същата година панаира в града се премести от площад “Свобода” до далечният от центъра стадион. Кмета на града не каза защо и какво е наложило место-стоянките на панаира и съботния пазар да бъдат преместени… но досещайте се. Изместването на проблем не е неговото решение. Не са представени резултати дали търговците, респ. държавата, печелят повече. Днес е понеделник, панаирен ден, валя дъжд, както обикновено на есен и ако сте решили да ходите на панаира – отидете с ботуши.
През 2009 г. по предложение на кмета Николай Грозев реши да изтегли инвестиционен заем от 3 млн. EUR, чието обезпечение е гарантирано от приходите на Община Нова Загора за следващите 10 години. Заемът бе за "преустройство на административна сграда за нуждите на общинска администрация, основен ремонт на улична инфраструктура, изграждане и реконструкция на зони за обществен отдих на територията на Община Нова Загора". Срок за изплащане - 10 години считано от 2009 г. при лихва от около 4,5%. В крайна сметка, ако основният лихвен процент в страната се запази, новозагорци ще платим над 1,5 млн. лв. лихви. Заемът бе обслужен основно от 3 фирми, а прозрачността клонеше към 0. Не се състоя нито един явен търг за усвояването на финансовите средства. Чрез заема се завърши новата общинска сграда, направиха се улици на които се сложиха “легнали полицаи” или има знак “стоп”. Отчет г-н кмета не е представил.
Сградата на бившето АПК която стоеше 20 години в груб строеж бе обновена с около 870 лв за кв.м. (общо 2 640 000 лв) без ДДС и лихвите по кредита. Въпреки колосалната сума парите не са били достатъчни за да се завърши заседателната зала, и това е една добре пазена тайна. Общинската сграда целогодишно се краси от нитованият надпис “весели празници” поставен на покрива несъществуващата заседателна зала. Също има оплаквания от прилежащата ВиК мрежа. Намираща се на близо улица бе ремонтирана в последствие затворена за движение, може би за да не нарушаваме интелектуалната дейност на управниците си.
Харесваха ли си новозагорци центъра – да. Имаше ли нужда тои от ремонт – не. Изразходиха се стотици хиляди левове за да може едно-времешният пл. “Свобода” да се превърне в “новият център” на града. Премахна се настилка която е издържала на вековете в редица европейски и световни градове. Отказ на общината да застане в какъвто и било диалог с граждани (събрани над 3000 подписа) които не одобряват проекта, превръщането им във врагове. Изказвания от сорта “на площада е тъмно” до “счупени павета” и “павета с автограф” бяха част от разясненията на кмета.
Отношенията с медиите на г-н кмета и неговият екип стигат до даване на интервюта по местната кабеларка със сценарии от удобни въпроси. Местният вестник-пица отразява същите събития + пикантна.
 • Репортера от тв. Скат Байрактаров се опита да внесе покана до кмета и бе изхвърлен от общината, чрез съмнителни похвати лично от г-н кмета. видео
 • След редица неприятни за г-н Николай Грозев публикации във форума на този сайт бях привикан на разпит в РПУ по-сигнал от кмета на града, че сайта “уронва престижа на кметската институция”. В последствие ми бе предоставен списък с потребители които трябваше да “изколадя”. Това разбира се не се случи.
 • На въпрос зададен от мен по официален път до г-н кмета на града ми бе отговорено с прокурорски заплахи по местната кабелна телевизия.
 • Поддръжниците на кмета, като общ. съветници, служители в общината, младежки организации и зам. кметове, са сред потребителите на този сайт. Целящи изместване на същинската тема на разговор с пошли изказвания, клевети, интриги и провокативни изказвания, те са сред най-активните потребители.
Оградите винаги са разделяли хората, те не са обходими в едно цивилизовано общество и най-често се използват за разграничаване на собственост. Огради около общински терени упорито се градиха през последните 4 години.
 • В задният двор на СОУ “Христо Ботев” се съгради врата с предпазна мантинела за достъп до спортната площадка. В последствие, заради близко-строящо се казино което така и не отвори, вратата бе затворена с тип “заварка” от общинският съвет, а до нея се отряза парче от оградата, за да минаваме от там. Това е така и до днес.
 • Огради се градският стадион – може би за да няма ексцесии или да ни се взима такса вход за регионален мач.. ама нали е за футбола ?
 • Огради се задният двор на новата общинска сграда. В него бе поставен фонтан за 30 000 лв и декоративни еленчета по празниците. За съжаление те са за общинската сграда и ние, които нямаме работа в общината, не можем да си ги позволим
 • В момента се огражда градската градинка в центъра на града, до РПУ, която ще се заключва нощем. Оградата е от желязо и бетон, висока е 2 метра. Със своите 380 метра дължина това препятствие ни струва 130 000 лв (350 лв за лин. м.). И всичко това, защото “наркоманите не пазят” а там "предстоят да се правят много хубави работи".
МБАЛ “Св. Петка Българска” е поредното доказателство, че здравните ЕООД-та имат проблем с набирането на квалифициран персонал, закриха се няколко отделения, сред които хирургичното. Болницата хронично страда и от недостиг на техника и медикаменти. Дори се чу, че цялата болница може да бъде закрита. Въпреки будната кома в която е изпаднало лечебното заведение се инвестираха близо 1 млн. лв (над 1400 лв/кв.м) за преместване на инфекциозното отделение, което до този момент функционираше на друго място.
Оперативните програми на ЕС, като "Регионално развитие" , съфинансират проекти в България с до 90%. Всеки реализиран проект инжектира в общината значителни средства. Този мандат се реализираха 2 (два) европроекта с обща стойност към 14 млн. лв, за които все още не са представени платежни от ЕС.
 • “Обновена и модернизирана градска среда в Нова Загора” включващ ремонт и рехабилитация на 9 улици в града както и широко не одобряваният ремонт на пл. “Свобода на обща стойност 13 млн. лв., спортно игрище и фонтан в комплекса.
 • основен ремонт на ДДЛРГ “Мария Роза” – с. Асеновец на стойност 960 000 лв включващ саниране на сградата и подобряването условията за живот в нея. Закупуване на техника и играчки за най-малките.
За момента спрените или ненамерили финансиране европроекти в общината са повече отколко реализираните. Пропуснатите ползи са за над 43 млн. лв.
 • Спрян бе проект за 32 млн. лв за изграждане на канализационната и дренажна система в с. Кортен.
 • Спрян бе и проект за прекарването на ВиК мрежа в индустриалната зона на града на стойност около 6 млн. лв.
 • Спрян заради одит от ЕС бе и проект за подобряване условията в 6 училища в града и селата на обща стойност 5.4 млн лв.
Личните качества на Николай Грозев са под всякаква критика и се простират от удряне по масата с викове “никои няма право да говори срещу мен” до ритане на журналисти опитващи се да получат някакви отговори от него. Кмета на града ни оприличава всички по-различно мислещи от него на врагове, опитвайки се да ги превърне във врагове на общината. Разпорежда се като пъдар. Всеки посмял да говори срещу него или действията му е обиждан, руган, унизяван и приравняван на предател. Стигна се и до уволняване на общински служители, които вършейки си работата са “изневерили” на интересите на кмета, а Бизнес Ценър/Бизнес Инкубатор Нова Загора бе преместен заради неприятелското отношение на кмета с неговата директорка. На неудобните въпроси по време на сесиите на общ. съвет кмета напускаше или отговаряше с пренебрежение. Г-н Грозев не обича критиката, за него тя е лична и не съумява да я използва рационално в работата.
Отчет г-н кмета не обича да дава на никои, но пък се говори, че се е обзавел добре в Стара Загора. В сайта на Агенцията за Обществени Поръчки (АОП), освен рутинните доставка на храни и гориво няма почти никакви други търгове, макар, че според закона всяка общинска поръчка трябва да бъде публикувана там. Липсват явни търгове за възлагани от Община Нова Загора проекти/обекти, също се наблюдават такива със специални условия за явен победител. За заем от 3 млн EUR нямаше нито една обществена поръчка, не се даде нито един отчет в цифри. Неудобни фирми бяха лишени от конкурентно способност , която иначе държавата трябва да създава.
Трябва да признаем че кметският екип направи нещо за парковете и спортните площадки в града. Бяха поставени кошчета (каква радост!) в редица паркове в града. Изградиха се две игрища за футбол в града и няколко по селата. Монтираха се няколко детски площадки сред които и корабчето на центъра за 40 000 лв. Пейки осеяха градската градинка и центъра, дет’ се вика – по една за всеки. Няколко чешми заработиха отново. За съжаление имаше спортни уреди които се демонтираха без видима причина като лостовете в ПГСС и тези градската градинка. Като цяло даже можем да отбележим, че управата ни се престара – намерения за заключване на паркове, забрана за разхождане на кучета в големия парк (докато в същото време коня на Сашо пасе там), превръщането на централния площад в “приятно място за отдих”.
Също можем да признаем, че се направи не малко за подобряването на пътната мрежа в общината. В града се ремонтираха 9 улици със средства от ЕС, други бяха ремонтирани чрез заем, трети от бюджета на общината – общо строително ремонтни работи имаше по 21 улици в града. На някои от ремонтираните улици бе сменена и ВиК мрежата. Има наблюдения, че някои от новите улици, като ул. “Петко Енев” и ул. “Хан Крум” са стеснени. Оплаквания има също, че непрестанните надолнища и нагорнища пред врати и гаражи по новите тротоари са неподходящи за хора в инвалидна количка, а и все пак тротоарите са за удобство на пешеходците – не за колите, на всичкото отгоре кмета е издал забрана да не се паркира върху тротоарите.
Преди да се започнат да се кърпят дупките може би трябва да помислим откъде идват те. Общинското ВиК е един от основните деятели в тази област, а всеки ремонт от тази компания се калкулира върху цената за водата. Множество примери има когато след ремонт на една връзка, избива следващата. Най-фрапиращият е случаят с улицата срещу пожарната, там се подмени цялата ВиК система на пресечката, която впоследствие изби на 2 места. Повредите по тази тръба можете да проследите в посока ЖП гарата. При най-малката повреда се спира водата в целият град без налична информация за населението, не се асфалтира след извършен ремонт.
Работата и инвестициите са това от което всяка община има нужда за да просперира. За съжаление през изминалият мандат инвестициите в общината се свиха значително. Изградиха се два хипермаркета, собственост на една и съща фирма която просто изнася пари от страната. Значителна бе инвестицията в предприятие за гипс-картонови плоскости. Млечен път заработи отново. Двата реализирани европроекта в общината също представляват значителна инвестиция, но генерират едва временна заетост у населението. Безработните в града, според бюрото по труда са 10%, но реално неработещите са над 20%. Много новозагорци търсят работа в други градове, населението напуска града главно поради икономически причини.
ще коментирате ли?
 • mucibie ste politi4eski trupove i gledate da se hvanete za niakogo v slu4aq s GERB.Nikoga vlast ne moge da vzemete! :woohoo:
  26 октомври 2011
 • Nikola
  Здравейте, Не ми харесва цинизма на написаното преди моя коментар, далеч съм от мисълта, че е употребен към мен. Аз пиша каквото зная. След като твърдиш, че пиша глупости, опровергай ме. Докажи, че търгът за улиците не е спечелен от фирмата предложила най-високата цена че, че бюджетът на Общината е балансиран, че е санкциониран изпълнител за неспазен срок /за ония 18 дни за изпълнение на всички улици/ и т.н. Явно си видял, че има 7 точки в изложението ми, но си ги прочел внимателно, иначе немаше да твърдиш, че са глупости. Аз не съм див и нямам намерение да подивявам. Съжалявам за късния отговор - не е от неуважение, а просто имам много работа и малко свободно време. Поздрави!
  16 октомври 2011
 • Nikola
  Здравейте Николета, Нереализиран филолог = човек завършил филология, а е преподавал музика/или както се наричаше преди - пеене/. В интерес на истината добре пее сръбски песни. Салтанати - изненадвам се, че не сте чели "Щастливеца"/за да няма недоразумения от евентуална липса на обща култура, пояснявам - Алеко Константинов, неговият роман "Бай Ганьо"/. На третия въпрос, отговарям с въпрос -След като е в отпуск, един честен човек ще ползва ли служебен автомобил? Друг кандидат е Жеко Желязков - спокоен, възпитан, комуникативен - антипод на Николай Грозев. Друг кандидат е Минко Динев, за да не съм многословен, просто ако Грозев не беше от ГЕРБ, нямаше да го смени. За останалите кандидати какво да коментирам, след като те участват/според мен/, не защото имат шанс да спечелят, а за да изявят волята на излъчилите ги политически сили за промяна. Това е мое мнение - никой не ми плаща да го изявявам, и за никого не пиша нищо което не е вярно.
  16 октомври 2011
 • Мара дупката-ДаневаВсичко съм си режисирала аз и добре сме ви представили с Станка Пачева об,становката в градъ ни.Дерзайте врагове.Жеко Желязков ще победи .Да живей Динко Пенев ,голеееемия бизмесмен.
  14 октомври 2011
 • ТишоАТАКА е най велика.Няма Станка ,няма Ганка и Жеко Желязков е шматка.Само Стоян Пенев.Балотажа е Грозев-Пенев.
  14 октомври 2011
 • Ivailoanaliza mi haresva za6toto e razli4en i predstavq ne6tata po na4in koito drugite ne smeqt
  14 октомври 2011
 • ТичоАй стигати с тес комунисти .Няма само за вас да чета.Тъпи муцуни не ми се слушат.Таз баба яга да се скрие бързо.АТАКА>АТАКА>АТАКА>АТАКА
  13 октомври 2011
 • baba iaga
  Голем капацитет, от всичко отбира. Бравос!
  13 октомври 2011
 • baba iaga
  Брей, направо се потресох, бе хора. То бива бива глупотевини, ама чак пък толкоз... Големи напъни са били, дано отзад да няма резултат, че много ще мирише.
  13 октомври 2011
 • Петко ЧепелаХайгърче,едно време бай Петко налбантена като подкова Хайгърката ,такова учено ли изкара.Ми ти си направо гении по мръсотии вре.Няма да мязаш на вятъра я,направо си одрал акъла на Петко.
  12 октомври 2011
 • покажи още
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още