Идва празника на бутурниците

Сирни Заговезни, денят за прошка които винаги се провежда седем седмици преди великден, предстои да се чества тази неделя. По традиция е прието, че на празника се иска прошка от по-възрастните,  също така в нашият край празника се свързва с хвърлянето на бутурници. Какво е бутурница за посетителите от другите градове, ще е малко трудно да им обясним. А и да знаем какво е бутурница все пак е един от признаците които ни правят новозагорци.

Хвърлянето на бутурници е древен обичай запазил се в нашият край под уникална форма. В различни краища на България съществуват различни разновидности на този ритуал, но само тук хвърляме бутурници. Традицията повелява на Сирни Заговезни хората да се събират около клада, на която освен че се гощават, се и палят "ушите" на саморъчно направени стрели (бутурници) които с помощта на две пръчки се изстрелват. Според поверието, ако ерген хвърли бутурницата в двора на мома, то тя ще бъде жена му. Да мяташ бутурници далеч не е лесно, а за някои е цяло изкуство, както и направата им.

 

Тази година предлагането на бутурници е значително, а цената им е около 0.40 лв за един брои. Можете да ги намерите почти навсякъде.

ще коментирате ли?
  • ТерезаСтрашна новина Колорчо.Ти просто си един голям листопад.Направо ни засипа с актуална информация.Наркоман долен.
    23 февруари 2012