"И дойде един мъж при една жена" взе наградата на театралния фестивал в Нова Загора

Постановката „И дойде един мъж при една жена” на режисьора Николай Хаджиминев на Театралния камерен състав от Раднево спечели първата награда за спектакъл на Третия национален фестивал на любителските камерни театри „Нова Загора 2010”.

Втората и третата награда при спектаклите бяха присъдени на спектаклите „Арт” на Народно читалище „Развитие 1870” от Севлиево и „Лодка в гората” на НЧ „Диньо Сивков 1870”.

Първа награда за главна мъжка роля журито, с председател актьора Любен Чаталов,  присъди на Веселин Тодоров за ролята му Виктор Петрович в постановката победител. „Посвещавам наградата си на покойния кмет на община Раднево Нончо Воденичаров, който доведе режисьора и каза-Искам да я направите тази пиеса. За съжаление неможа да я види на сцена. Затова тази награда е за него.”, сподели след получаването на наградата победителят при мъжете Веселин Тодоров.

С втората награда за мъжка роля бе отличен Борис Лазаров от Севлиево. Трета награда за мъжка роля бе присъдена на новозагорския актьор от НЧ „Диньо П. Сивков 1870” Милко Русев за ролята му на горския Марин в „Лодка в гората” на Николай Хайтов.

Първа награда за женска роля получи Дарина Хаджиева за ролята й на Динна Фьодорова в пиесата „И дойде един мъж при една жена” на Театралния колектив от Раднево. Втората награда за женска роля е за Радмила Стефанова, за ролята й на Дорис в постановката на новозагорското читалище „Напредък 2001” - „Някога…друг път” с режисьор Марин Маринов. Трета награда получи Юлия Арнаудова за ролята й в пиесата „Анна Бижуто” на софийския театър „Делфини”.

Специалната награда на кмета на община Нова Загора бе връчена на Васил Гоцев за ролята му на Захарий Зограф в постановката на НЧ „Светлина 2000” от Кортен – „Греховната любов на Зографа Захарий”.
ще коментирате ли?
  • Щилиян Русев
    Ренета, ти си умно момиче. Моля те не тиражирай измишльотините на разни малоумници. Няма читалище "Диньо П. Сивков 1870! Ако действително има някакво изискване, към името на читалището да се изписва и годината на неговото създаване, то за новозагорското читалище "Диньо П. Сивков тази година е 1895. Задаваш ли си въпроса, чия е иницитивата за основаването на това читалище? Разбира се, че на Диньо Сивков. Още през 1894 г. като кмет на Нова Загора прокарва решение в градския общински съвет да се заделят пари от бюджета за закупуване на книги за бъдещата читалищна библиотека, а в първия ден на новата 1895 г.събира местни учители и общественици и полагат основите на ученолюбиво дружество "Развитие", което едва след 31 години от кончината на своя създател приема за патрон неговото име. Категорично е установено от различни исторически източници, че първото читалище в Нова Загора е основано през 1870 г. и главен инициатор за създаването му е Атанас Богданов, открил първото класно училище в Нова Загора на 3 януари 1860 г. Това читалище получава името "Напредък". Диньо Сивков е представител на младото революционно крило на новозагорската младеж, която също взема участие в дейността на читалището, но заслугата за неговото създаване принадлежи на Атанас Богданов- най-крупната личност на новозагорското възрожденско общество. Както е известно, читалище "Напредък" изгаря в пламъците на Освободителната война през м. юли 1877 г. Отогава до 1895 г., т. е. цели 18 години , читалище в Нова Загора няма.Ученолюбиво дружество "Развитие", прерастнало по-късно в читалище "Диньо П. Сивков" няма нищо общо с читалище "Напредък" преди Освобождението. То възниква на съвсем нова основа , при други условия и годината на неговото създаване е 1895.
    16 юни 2010