Всичко за Нова Загора

135 години от освобождението на България

За нас, българите, 3 март 1878 е въплъщение на едно начало. На този ден бе направена онази първа политическа крачка, заради която дадоха живота си хиляди верни синове и дъщери на България. Този ден показа на българите, че жертвите от Априлското въстание не бяха напразно, че 15 хиляди доброволци, които загинаха, сражавайки се в руско-турската освободителна война, не дадоха живота си напразно. Сан Стефанският мирен договор срути окончателно стената, която отделяше България от Европа. Този мирен договор постави началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. 

Не бъдете патриоти само на 3-ти март, патриотизмът е дело което изисква безкористна всеотдайност и обич към родината независимо от всичко. Гордейте се, че сме Българи, деца на юнашко племе, синове на земя прекрасна. Честит празник!

ще коментирате ли?
    Все още няма коментари
Този уеб-сайт използва бисквитки за по-лесно и по-приятно онлайн преживяване. Прочети още