Ограда превърна градската градинка в затвор

Както вече Ви писахме, преди повече от година по предложение на кмета на града, Общински Съвет (ОС) Нова Загора прие да бъде изградена ограда от желязо и бетон около градската градинка на Нова Загора, намираща се непосредствено до РПУ. Аргументите на г-н Грозев бяха, че оградата ще да предпазва градинката от вандалски прояви. Оградата струва на новозагорци 130 000 лв или над 350 лв за лин.м. Обществена поръчка за изграждането и не бе проведена.

 

На 19-ти юли за първи път градинката бе заключена от служители на местният СОД. Това трябва да значи само едно - всичко вътре е готово и трябва да се пази. Какво е толкова ценно вътре незнаем. Все пак в градинката се случиха някои хубави неща, на които обаче може да се наслаждавате между 6:00 и 24:00 ч.

 

 • Старата тоалетна се замени с нова, от контейнеров тип, за която ОС отдели 35 000 лв

 • Поставиха се нови осветителни лампи, които светят когато градинката е заключена

 • ТЕЦ-2 изгради спортна площадка с фитнес уреди

 • След гласуване в интернет на стотици новозагорци бе спечелена и детска площадкa

 • Изглежда, че и чешма ще има, макар и още да не е завършена фундаментите и са вече факт

 • поставиха се десетки нови пейки


Хубавите неща стигат до тук. Дали те заслужават да бъдат заключвани и достъпът до тях ограничаван? Абсурдите са малко по-фрапантни:

 

 • Два паметника останаха непосредствено зад решетките,  към единият има специална вратичка, към другият обаче, които бе поставен през 2008 г. няма - интересно как ще се поднасят цветя и венци пред него?

 • Заведението което отвори мин. година в градинката не се знае как би функционирало след 24:00 ч при положение, че и то е зад решетките.

 • Въпреки колосалната сума, местният СОД едва ли заключва безплатно

 • Кабели от ел. мрежата на новите лампи останаха да стърчат навън, оголени

 • Заключи се градинка в непосредствена близост до полицията, пред която винаги има униформен

 

Прескъпата ограда ограничава достъпа на гражданите до обществени блага, каквито се явяват спортните уреди, тоалетната, (евентуално) чешмата както и останалите "скъпоценни" работи в градинката. Предназначението на оградата е доста съмнително, ефекта - още повече. Едно е сигурно - Нова Загора се превърна в пионер за ограничаването на достъпа до зелени площи. Дали оградата си заслужава и това ли бе най-добрата "инвестиция" която можеше да се направи - Вие преценете.

ще коментирате ли?
 • zlatarСподелям неустоимото желание да се критикува властника, но когато са налице само поводи, а не причини, то става безсмислено. Поводи има – те са новостите, създадени от кмета Грозев, които никой кмет преди това не счете за нужно да създаде. Причина обаче могат да бъдат само цените, на които е създадена тази нова придобивка, но не сами по себе си, а сравнени с пазарните такива. И така имаме изцяло подновена и облагородена градина с площ над 10 декара на цена 170 000 лв: 130 000 лв за ограда, 35 000 лв за тоалетна, отговаряща напълно на европейските изисквания и заменила мръсния и вонящ нужник, обслужващ главно тъмни субекти и заобиколен от рахвърляни спринцовки, допълнителни лампи на стойност под 1000 лв, десетки нови пейки на стойност под 1000 лв, както и чешма за примерно 3000 лв.
  31 август 2012
 • zlatarНо само 40 000лв ли е стойността на находящото се в градската градина (за момент да се абстрахираме от оградата)?! Авторът Стоян и стоящите зад него лица не знаели какво толкова ценно има в градската градина, но тук е мястото да им се освежат възприятията, а именно: поне 50 000 лв се е изръсил ТЕЦ-2 за спортната площадка (която аз лично не харесвам, защото става само за деца и млади юноши – липсват ми уредите за старши юноши и мъже, които 6 г преди това беше поставил там зам.кметът Николин Петков – сега те гният в склада на общината) – а кой друг кмет можа да накара ТЕЦа да се изръси за нас, поне 20 000 лв е цената на площадката, която новозагорци спечелихме дружно от БИЛЛА, ако се построи и предвижданата лятна сцена с допълнителна инфраструктура към нея, тя би била на стойност поне 100 000 лв. И така: 40000+50000+20000+бъдещи 100000 = 210 000 лв. Ето тези 210 000 лв са онова, което се опазва чрез оградата от 135000 лв и нейното заключване и осветяване. Е, от душата на автора – макар и с много зор – като тежка въздишка се изтръгва признание и за някои хубави неща. Макар и омаловажени, те се оказват със стойност 210 000 лв. Неприятното е, че стойностите 210 и 135 са близки, но и в другите държави, които приличат на нашата (главно в Азия и Африка) съотношението им е същото. За това Грозев вина няма.
  31 август 2012
 • zlatarАвторът е загрижен, че от полунощ до 6 ч сутринта градинката ще е заключена. Като си дадем сметка, че по това време я посещават главно пияни и дрогирани субекти, както и нарко-дилъри които да ги обслужат, а след като всички се надрусат, да започнат да вандалстват, загрижеността на автора става доста неуместна. Стоян също така не си дава сметка, че срещу вандалщината между полунощ и зазоряване няма как иначе да се подходи, освен чрез желязо и бетон или чрез обикновен железобетон, както и катинар и прожектори. Това се доказва от състоянието на градината до преди намесата на кмета Грозев. Значи, или желязо и бетон или само желязо в ръцете на някои по-будни граждани, които бихме влезли в градината по малките часове да въведем по-добър ред сред пияниците, наркоманите и наркопласьорите, вилнеещи там по това време. По-добре железобетон за 135 000 лв, отколкото много счупени глави и отколкото поддържането на наркоманско сборище, в което може да се окажат и децата ни, в пъпа на града. Това – от една страна.
  31 август 2012
 • zlatarОт гледна точка на формалната логика, както и на познатата ни тъжна практика следва, че: 1) Вандализмът е втора природа на част от гражданите (особено след като пийнат или се дрогират, а дрога и пласьори тука - бол) и ако срещу него не се вземат мерки, това ще е за сметка на всички граждани. Т.е. оградата ограничава правата на тези, които посещават градината след полунощ, но пази правата на подавляващото мнозинство граждани и техните деца, които я посещават в светлата част от денонощието 2) Оградата ще превърне градската градинка в затвор, само ако вътре останат запрени хора 3) Няма как придобивки на стойност над 200 000 лв да не са много ценни и да не трябва да се пазят. Освен това паркове, които се заключват през нощта има навред из Европа. 4) Хубавите неща значи стигат до 210 000 лв. Интересно до колко лева иска Стоян да стигнат те – вероятно не знае, както не знаят и тези, които са зад него. 5) Паметниците са другата голяма грижа на Стоян. На него и през ум не му минава да се запита кой поднася цветя и венци между 24.00 и 6.00 ч – сигурно наркопласьорите. 6) Пред полицията винаги има униформен, но както стана ясно през последните 22 години, това няма отношение към опазването на градината. Греши ли този, който просто не се съобразява с наличието на полицията. 7) Тъй че абсурдите не само не са фрапантни, ами изобщо ги няма.
  31 август 2012
 • zlatar8) Заведението в градината не отвори миналата година, а преди доста повече години и главното, с което стана известно, бяха порнофилмите, които се прожектираха в него по малките часове, както и че беше станало сборище на наркопласьори. Сега виждам, че е придобило по-човешки вид. Жалко, че това става насила. Вероятно в рамките на този манталитет доста хубави неща могат да бъдат направени главно насила. А освен това не му ли стига на това заведение да работи до полунощ? Кого ще обслужва то след полунощ?! 9) Тъй че предназначението на оградата не е никак съмнително – тя ограничава достъпа на вандали до обществените блага, което си е диктатура в полза на гражданите, както и трябва да бъде. Тъй че оградата ще си заслужава парите дотогава, докогато Стоян и съчувстващите му политически сили не се преборят с вандалите. Но те за 22 години не можаха да се преборят с тях. Закономерно е да дойде „чистач” и да ги изрита всички от сцената, докато не се сетят какво всъщност искат. A гражданите показват, че ценят високо тази придобивка, както и онази в к-с „Загоре”, чрез масираното си присъствие там в човешките часове от денонощието. Общо взето: „Ordnung muß sein!
  31 август 2012
 • Съвестен гражданинДраги Съграждани (или по точно съселяни), чудя се защо злословите персонално при положение че е адски смешно и безобразно градинката да се затваря при положение че все пак е на 10 метра от полицията? А и не мисля че смешният "кенеф" струва ЦЕЛИ 35 ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ ЛЕВА! Опровергайте ме!
  2 август 2012
 • ЛечителНамирам сем.Хайгърови за лоши човеци,изпускащи парата в злобни драсканици.Да им помогнем заедно с движение ДНЕС.
  31 юли 2012
 • АсанНа Айгърова каналзацийта аз сам чистел.Цялта и търба съм стъргал.
  31 юли 2012
 • гостСпоко бе Стоян,на Хайгърова курубата жаба винаги е отворена.Там е беззззз работно време.
  29 юли 2012
 • НиколетаНаучете се да пишете и тогава се изказвайте.
  24 юли 2012
 • покажи още