Изкуство и култура

кратка информация за града и общината

Читалище "Диньо Петров Сивков"за контакти
читалището Читалище "Д. П. Сивков" е най-старият и авторитетен културен институт в община Нова Загора. Основано през 1870 г. от новозагорци, сред които е и патронът му Диньо Петров Сивков. В началото след основаването си читалището носи имената "Напредък" и "Развитие", за да стигне до далечния 14 февруари 1929 г. когато като признателност за родолюбивото дело на Диньо Сивков получава неговото име и той се превръща в патрон на читалището. Възникнало като огнище за духовно пробуждане, днес то е стожер на културния живот в Нова Загора. От началото на създаването си читалището се помещава в една от стаите в сградата на училище "Кирил и Методий". През 1923 г. започва строеж на читалищен дом, които е построен с парите, освен с продажбата на земите които Д. П. Сивков завещава, така и с помощта на волни помощи и дарения, а мястото за строеж е подарено от общината. Читалищният дом е завършен в лятото на 1925 г. През 1939 г. индустриалецът Генчо Узунов подарява на читалището часовниковата кула. Днес там се помещава школата по изкуствата. През 1983 г. се открива нов читалищен дом, цял център с главен проектант Цветан Коланджиев. С прекрасна театрална зала и просторна библиотека. Сега този културен дом е емблема на Нова Загора. По повод сто годишния му юбилей през 1970 г. читалището е наградено с орден "Кирил и Методий" I степен. През месец ноември 2005 г. бе отбелязана 125 годишнината на читалището.
Диньо Петров Сивков (1838 - 1898)
Исторически музейза контакти
Исторически музей Нова Загора Историческият музей в града е рожба на ентусиазма на основателите на археологическо дружество "Загорие" от 1921 г., които си поставят за цел събирането, съхраняването и опазването на старините в Новозагорско. Той е резултат и от неуморната дейност на учителя по история Никола Стефанов Койчев, посветил целия си живот на неговото изграждане. През 1926 г. се открива първата изложба на музеят в местно училище. През годините изложби биват представяни и в читалището в града. От 1949 г. музеят има самостоятелна сграда, в която през 1950 г. е уредена изложба с археологически материали. Съвременната сграда на музея е строена в периода 1955-59 г. На 4.09.1960 г. е открита първата експозиция в зала "Археология".

Музеят днес притежава фонд от над 40 000 единици като това го прави музеят с една от най-големите колекции в страната. Повечето артефакти са съдове и пластика от късната новокаменна и бронзовата епоха, богати колекции от стъклени и бронзови съдове от античността.

Исторически музей Нова Загора работи на територията на Новозагорска и Твърдишка общини. Досега е регистрирал значителен брой археологически паметници: Надгробни могили - 511; Крепости - 20; Селищни могили - 26. Минерални бани - 1; Рудници - 2; 77 праисторически обекта, 85 от античноста и 73 от средновековието.
Школа на изкуствата "Илия Аврамов"за контакти
Школата на изкуствата с часовника Обединена школа по изкуствата "Илия Аврамов" към читалище "Диньо П. Сивков" град Нова Загора е създадена през 1954 г. като център за откриване и работа с млади таланти. Със своята петдесет годишна история Школата възпитава и дава начално музикално образование на изключително голям брой музиканти, учители по музика, инструменталисти, диригенти, художници и безброй любители на изкуствата. Като единствена извънучилищна форма в града, школата дава стабилна подготовка на учениците да продължат обучението си в средни и висши учебни заведения по изкуствата. Нейни възпитаници достойно се представят по концертни изяви, на национални и международни конкурси. В Школа "Илия Аврамов" се обучават деца от 5 до 18 годишна възраст. В момента те са разпределени в следните класове: • пиано • акордеон • гъдулка • ударни инструменти • народно пеене • естрадно пеене • цигулка • китара • народни танци • изобразително изкуство • балет • вокална група
Илия Аврамов
Културен дом къща "Минко Балкански"за контакти
къщата на братя Стоикови Построената през 1921 г. къща на братя Стойкови, днес освен архитектурен шедьовър е и един от центровете на културата в новозагорско в които се помещават две компютърни зали, фитнес, конферетна зала, библиотека, концертна зала за камерна музика с роял в която се правят също така и изложби на живопис и пластика. Самата къща носи богато минало. Била е построена от двамата братя Стойкови които през 20-те години на миналия век са построили и мелницата в Нова Загора. През 30-те години теглят заем, залагат къщата и мелницата и ги губят. През 50-те къщата бива преустроена на болница с хирургично и акушерно отделения. По-късно става общежитие. В средата на 60-те къщата бива превърната в пионерски дом, каквато е до края на 90-те години. През 1999 г. фондация "Миню Балкански" закупува и реставрира къщата, за да може да бъде превърната в изящен дом на културата. Днес в къща "Минко Балкански" се провеждат курсове за учители по информатика, картинни изложби на български и френски художници, камерни концерти по цигулка и пиано. Всички мероприятия които се организират са безплатни.
проф. Минко Балкански
ДЮФА "Загорчета"за контакти
Ансамбъл Загорчета Детско юношески фолклорен ансамбъл "Загорчета" е основан през 1987 г. с цел да издирва, съхранява и популяризира богатия български музикален, песенен и танцувален фолклор. В ансамбъла участват над 100 деца от 6 до 16 годишна възраст, организирани в три танцови групи, в които през свободното си от училищни занятия време, изучават спецификацията на българския танцов фолклор. Ансамбълът е участвал в много концерти в страната, както и на фестивали във Франция, Полша, Украйна, Македония и Гърция. Главен художествен ръководител и хореограф на Ансамбъл "Загорчета" е г-н Енчо Енчев.
Художествена галерия "Руси Карабиберов"за контакти
Художествена галерия Новозагорската художествена галерия "Руси Карабиберов" отваря врати за творци и посетители през 2002г. Тя носи името на новозагорският художник Руси Карабиберов. Всяка година в галерията гостуват различни творци от страната и чужбина, организира се Международна детска изложба, пленер по живопис, пролетен и есенен салон на новозагорските художници.
Руси Карабиберов (1908 - 1975)